torstai 31. toukokuuta 2007

Pertti Salolainen & puhemies

Suullinen kyselytunti: Hallituksen toimenpiteet sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla
(PTK 31/2007 vp)

Salolainen: "Herra puhemies! Olimme pari viikkoa sitten pääministerin ja ympäristöministerin kanssa merentutkimusalus Arandalla tuolla Suomenlahdella. Siellä oli paikalla myöskin huomattava määrä asiantuntijoita. Teimme myöskin erilaisia kokeita siellä henkilökunnan opastuksella. Kokemushan oli järkyttävä meille kaikille. Suomenlahtihan mätänee, ja ainoa, mitä saimme sieltä pohjatutkimuksesta, oli rikkivedylle haisevaa mätää mutaa.

Koko Suomenlahden ja Itämeren tilahan on aivan dramaattisen huono, puolet on jo hapetonta koko Itämeren altaasta ja kaikki syvänteet. Silakat ovat pienentyneet, eivät saa enää riittävästi ravintoa, keskikoko on pienentynyt. Myöskin on määräyksiä siitä, kuinka paljon on suotavaa syödä Itämeren kalaa. Me voimme sanoa, että meillä on edessämme täydellinen katastrofi. Kysyisin nyt:

Mitä toimenpiteitä hallituksella on nyt pikaisesti suunnitteilla kansallisella tasolla - se on yhtä tärkeä, ja Suomi on edelleen merkittävä Itämeren saastuttaja - kahdenvälisellä tasolla? Ei riitä, että me aina puhumme vain ..."

Puhemies: "Ei riitä minuuttikaan kyllä! (Naurua)"

Salolainen: "Ei, ei! - Eli kahdenvälinen ja kansainvälinen taso eli EU-taso?"

Ei kommentteja: