torstai 18. syyskuuta 2008

Puhemies

Hallituksen esitys valtion talousarvioksi 2009
(PTK 77/2008 vp)

Sari Sarkomaa: "Arvoisa puhemies! Hallitus kyllä uskoo siihen, että talkoot toimivat. Uskomme siihen, että kuntapäättäjät osaavat myös tehdä viisaita ratkaisuja. Työkalupakki on tulossa. On tulossa rahaa. Mitataan ensimmäistä kertaa ryhmäkoot ja tulee myöskin laatukriteerit, mutta me hyvin tiedämme, että oppilaat ja luokat ovat hyvin erilaisia eli maksimista tulisi hyvin pian minimi. Lähden näillä laatukriteereillä liikkeelle. Hämmästelen kyllä, että sosialidemokraattien aikana mitään näistä ei tehty, eli nyt työ on aloitettu.

Sitten hammaslääketieteen osalta ja kaiken kaikkiaan lääkäripulasta. Meillä on iso (Ed. Gustafsson: Ilmankos Pisa-tutkimukset!) - ed. Gustafsson kuuntelee nyt hetken - meillä on iso lääkäripula koko Suomessa ja missään nimessä ei odotella, vaan ripeästi on ryhdytty toimiin. Koulutusmääriä on lisätty. Olemme tehneet erityisesti toimia, että hammaslääkärikoulutus nopeutuisi tavoiteaikaan - se on ollut seitsemän vuotta monesti - että se saadaan viiteen vuoteen. Harjoittelu alueellistetaan. Missään nimessä ei odoteta, vaan koko Suomessa on pula lääkäreistä, hammaslääkäreistä ja toimia tehdään todellakin ripeästi. Missään nimessä ei odotella. Mutta se, tuleeko uusi tiedekunta Turkuun, sen kanssa teemme juuri työtä. Se ratkaistaan tässä ihan lähiaikoina. Se on täysin väärä kuva, jos sanotaan, että odotellaan. Todellakin lääkäreitä pitää saada, mutta tärkein työ tehdään sen perusterveydenhuollon kehittämisessä, koska meillä on enemmän lääkäreitä per ihminen kuin missään muualla. Ne perusterveydenhuollon talkoot, joita Risikko tekee, ovat ne kaikkein tärkeimmät.

Arvoisa puhemies! Yliopistouudistuksesta haluan sanoa sen, että nämä kaikki asiat, että yliopistot ovat kurjassa tilanteessa, ovat totta. Ne ovat olleet useamman vuoden vaikeassa tilanteessa, mutta mitään ei ole tehty. Nyt on aloitettu yliopistouudistus, että päästään tuottavuusohjelmasta. Kun virkasuhteet muuttuvat työsuhteisiksi, tuottavuusohjelman htv:t eivät enää koske yliopistoja. Olemme sopineet hallituspuolueiden kesken iltakoulussa siitä, että jatkossa perusmäärärahat sidotaan indeksiin eli päästään tästä ongelmasta, että kustannukset eivät vastaa toimintamenoja.

Sen lisäksi, arvoisa puhemies, sanon lopuksi, että olemme tehneet päätöksiä, että myöskin perusrahoituksen lisäksi suunnataan muita lisävoimavaroja. Eli nyt uudistus on aloitettu. Rahaa on annettu kuitenkin enemmän kuin sosialidemokraattisen ministerin aikana, ja nyt muka kaikki on pielessä. Teidän argumenttinne eivät vaan ole vedenpitäviä, ikävä kyllä se täytyy tässä sanoa. Arvosana on kyllä melkein "ehdot" nyt teidän demareiden argumenteille, mutta aihe on tärkeä.

Puhemies: "Ed. Gustafsson puhuu nyt hetken!" (Naurua)

Ei kommentteja: