torstai 24. syyskuuta 2009

Ben Zyskowicz

Syyllinen kyselytunti: Vaalirahoitus
(PTK 82/2009 vp)

Johannes Koskinen: "Arvoisa puhemies! Varapääministeri Katainen on useaan kertaan vedonnut maan tapaan ikään kuin se olisi koko poliittisen kentän omaksuma ja antanut ymmärtää, että se pitää sisällään myös lainvastaisia menettelyjä. Esimerkiksi ed. Zyskowicz kertoi muutama päivä sitten, että presidentinvaalikampanjalaskuja usean kymmenentuhannen euron edestä lähetettiin yrityksille sieltä maksettavaksi. (Ed. Zyskowicz: Ei todellakaan!) Jos yritys maksaisi toisille kuuluvia laskuja ja vähentäisi verotuksessaan, kyseessä olisi verorikos. Kysyn ministeri Kataiselta, jonka alaisena verohallinto on: Kiinnitetäänkö verotarkastuksessa erityistä huomiota siihen, että yrityksissä ei makseta vaalilaskuja yrityksen omina kuluina?"

Jyrki Katainen: "Arvoisa puhemies! Sehän on lainsäädännön kannalta hyvin yksiselitteistä, mutta kysymyksen alkuosassa oli myös piirteitä, jotka itse asiassa vielä pahentavat tätä keskustelua, väitteitä, virheellisiä syytöksiä. Tarkoitin maan tavalla esimerkiksi sitä, että en minä ole koskaan aikaisemmin lukenut kuin nyt vasta joidenkin ammattiliittojen tuen suuruudesta sosialidemokraateille. (Välihuutoja vasemmalta) En siitä syytä, mutta on ollut maan tapa ottaa sitä vastaan lainkaan miettimättä sitä, onko se oikein, että verovähenteisiä jäsenmaksuja käytetään poliittisen toiminnan tukemiseen tai että niitä tuotaisiin julkisuuteen. Sanon tämän vain sen takia, että ei kannata lähteä jokaisesta lasitalosta kiviä heittelemään."

Zyskowicz: "Arvoisa herra puhemies! Selvyyden vuoksi on nyt oikaistava ed. Johannes Koskisen täysin virheellinen väite. En ole missään enkä koskaan sanonut, että presidentinvaalien laskuja meidän puolelta olisi lähetetty jonnekin yrityksiin maksettavaksi, enkä tiedä, että koskaan missään vaaleissa meidän puolelta ainakaan näin olisi menetelty. Sen sijaan olen julkisuudessa vahvistanut sen tiedon, että eräs yritys oma-aloitteisesti sopi erään lehtitalon kanssa siitä, että se maksaa meidän presidenttiehdokkaan vaalimainoksia. (Naurua) Meidän puolelta ei ole millään tavoin lähetetty tietystikään laskuja yhtään minnekään maksettavaksi. (Ed. Kimmo Kiljunen: Onko tämä maan tapa?)"

Ei kommentteja: